Evnisdagur við Bent Madsen. Østrøm 6. marts 2014. "Dagtilbud og skoler som læresteder og væresteder - pædagoger og lærerens støtte til børns læring, udvikling og trivsel".
Denne temadag er en opfølgning og videreførelse af sidste års temadag om ’fællesskab og forskellighed i børns læring’ i Torshavn, maj 2013.
Temadagen indledes med et forsøg på at gøre status over de sidste ti års pædagogiske bestræbelser på at omsætte inklusion fra ideal til virkelighed. Her præsenteres forskellige forståelser af inklusion, hvor arbejdet med at implementere Skolereformen (juni 2013) repræsenterer nye muligheder - og måske også nye barrierer – for at skabe inkluderende fællesskaber.
Temadagen præsenterer og diskuterer fire temaer, som har betydning for at udvikle dagtilbud og skoler til både læresteder og væresteder for børn og unge. Oplæggene giver teoretiske perspektiver på den aktuelle pædagogiske praksis og formidler viden fra såvel forskning som udviklingsprojekter.
Temadagen tilrettelægges som en vekselvirkning mellem teoretiske oplæg, gruppesessioner med udveksling af praksiserfaringer og dialoger i plenum. Dialogen om fælles udfordringer på tværs af dagtilbud og skoler er et vigtigt omdrejningspunkt for videndeling mellem lærere og pædagoger.
Dagens fire hovedtemaer er:
10 år med inklusion som pædagogisk ideal og målperspektiv
Status og nye udfordringer for lærere og pædagoger i arbejdet med inkluderende læringsmiljøer i dagtilbud og skoler Forskellige forståelser af inklusion som pædagogisk mål og proces Skolereformen – en læringsreform med muligheder og barrierer Gruppesession 1.: Hvornår og hvordan har I fokus på inklusion i jeres praksis?
På vej mod et alsidigt læringsbegreb i dagtilbud og skole
Dagtilbuddet og skolen som både lærested og værested Fagdidaktik og social didaktik som et fælles udviklingsprojekt Undervisnings- og aktivitetsbaserede læreprocesser gruppesession 2.: Hvordan taler I om kriterier for deltagelse i læringsfællesskaber?
Forældre som samarbejdspartnere i den inkluderende institution og skole
Forældres støtte til børns fællesskaber – et spørgsmål om viden og resurser Familien som inkluderende og ekskluderende baggrundsfaktor Forældre-inddragelse – en balance mellem indblanding og støtte Gruppesession 3.: Casebeskrivelser af samarbejds-relationer
Udvikling af pædagogers og læreres kompetencer
Hvilke kompetencer efterspørger lærere og pædagoger for at kunne løse inklusionsopgaven? Refleksion over egen praksis som metode til praksisudvikling Gruppesession 4.: ’Det sværeste ved at arbejde med inklusion er … ’
PROGRAM
TEMA 1.: Status over 10 år med inklusion som pædagogisk mål og politisk strategi – veje og vildveje
TEMA 2: Børns læringsfællesskaber i dagtilbud og skole
TEMA 3: Forældre som samarbejdspartnere i den inkluderende institution og skole
TEMA 4: Nye opgaver for pædagoger og lærere – nye kompetencer
Niðanfyri ber til at lesa / heinta framløguna hjá Bent Madsen.